پر سر و صدا ترین مشاغل جهان؛ آیا شما هم جزو آنها هستید؟!
همه ما کم و بیش میدانیم کدام مشاغل در معرض سروصدای زیادی قرار دارند؛ اما اگر به شما گفته نمیشود از محافظ گوش استفاده کنید، به این معنی نیست که در امنیت هستید! آسیب به شنوایی در پر سر و صدا ترین فعالیتها اتفاقی نیست.
در واقع شما ممکن است به دو شکل شنوایی خود را از دست دهید. اول اینکه صداهای بیش از اندازه بلند و ناگهانی به گوش آسیب برسانند.
به عنوان مثال صداهای ناشی از انفجار، اصابت گلوله، آتشبازی، طبل و مواردی از این قبیل، ناگهانی اما بسیار بلند هستند. به کاهش شنوایی که از طریق این مشکلات ایجاد میشود به اصطلاح NiHL یا کاهش شنوایی ناشی از سروصدا میگویند.
با این حال حتی اگر به مدت طولانی و مداوم در معرض سروصداهای کوتاه قرار بگیرید، باز هم کاهش شنوایی را تجربه خواهید کرد که ممکن است مشکل بزرگتری برای شما ایجاد کند. زیرا زمانی که صدا اذیتکننده نیست متوجه نمیشوید چه صدماتی به شنوایی خود وارد کردهاید. اما اگر متوجه شده اید که شنوایی شما آسیب دیده است به یک مرکز تخصصی شنوایی سنجی مثل مرکز تخصصی شنوایی سنجی سمعک ترنم مراجعه کنید.
بیشتر بخوانید: ارزیابی شنوایی
برای آشنایی با پر سر و صدا ترین فعالیتها باید واحد اندازهگیری صوت را بشناسید!
در این بخش میخواهیم درباره فعالیتها و مشاغل پرسروصدا در جهان صحبت کنیم. فعالیتهایی که شاید بسیاری از افراد آن را نادیده بگیرند. اما پیش از آن لازم است شما را با واحد اندازهگیری صوت یعنی دسیبل db آشنا کنیم.
آستانه شنوایی انسان در صوت ۰ دسیبل است که در آن صدایی را نمیشنود. گوش انسان میتواند مواجهه کوتاه مدت با صداهای بیش از 120db را تحمل کند، اما صداهایی با اندازه 180 دسیبل موجب مرگ فوری سلولهای شنوایی و درنتیجه کر شدن میشود.
کاهش شنوایی ناشی از سروصدا در هر فعالیتی که بیش از ۸۵ دسیبل صدا ایجاد کند، محتمل است. اما این پایان ماجرا نیست؛ خبر بد اینکه دسیبل به صورت الگوریتمی اندازهگیری میشود و رابطه بین ارقام آن خطی نیست. به زبان ساده ۴۰ دسیبل دوبرابر ۲۰ دسیبل نیست! ۴۰ دسیبل، ۷ برابر ۲۰ دسیبل است!
بنابراین تا دیر نشده است این فعالیتهای پر سر و صدا را بشناسید و اگر آنها را انجام میدهید، خود را نجات دهید و یا اگر لازم بود و احساس میکردید گوشتان بر اثر مشاغلی که برایتان توضیح خواهیم داد ضعیف شده است شنوایی سنجی گوش را انجام دهید تا بتوانید از گوش خود در برابر آسیب های شنوایی احتمالی محافظت کنید.
۱۰. کارخانه تولید بطری شیشهای – 88 دسیبل
در کارخانه تولید بطری شیشهای، سروصدای ناشی از بههم خوردن بطریها در کنار دستگاههای بزرگ تولیدی، صدایی به اندازه ۸۸ دسیبل تولید میکند؛ یعنی صدایی فراتر از محدوده امن شنوایی در انسان.
در این کارخانهها کارکنان باید از محافظ گوش استفاده کنند، اما تصور میکنند صدا آنقدر که میگویند بلند نیست. برای از دست ندادن شنوایی در این کارخانه کارکنان فقط ۴ ساعت در روز حق دارند از محافظ گوش استفاده نکنند؛ یعنی فقط نیمی از ساعت کاری!
۹. سر و صدای موتورسواری – ۹۰ دسیبل
موتورسیکلتهایی که با سرعت ۸۰ کیلومتر در ساعت حرکت میکنند گوش راننده را در معرض ۹۰ دسیبل صوت زیر کلاه ایمنی قرار میدهند. اگر به فکر داشتن گوشهای سالم هستید تنها ۲.۵ تا ۳ ساعت موتورسواری در روز پیشنهاد میشود. البته اگر در مسیرهای شهری با سرعت کم جابجا میشوید، نیازی به نگرانی نیست.
اما فراموش نکنید گوش دادن به موسیقی با هندزفری در زمان موتورسواری شنوایی شما را به قتل میرساند!
۸. نوازندگان موسیقی کلاسیک – ۹۵ دسیبل
نوازندگان موسیقی کلاسیک یکی از پرسروصداترین مشاغل را دارند. آنها به طور مداوم در معرض صداهایی به اندازه ۹۵ دسیبل در زمان تمرین و اجرا قرار دارند. شاید تعجب کنید اما فلوت یکی از پر سر و صداترین آلات موسیقی است که شنوایی را تحت تاثیر قرار میدهد. البته کسانی که بیشتر در معرض صدای بلند بعضی از ساز ها هستند و در طول زمان گوششان بیشتر آسیب دیده و نیاز به سمعک دارند، میتوانند از سمعک های مخصوص نوازندگان موسیقی استفاده کنند که محافظ خوبی برای گوش میباشد.
بیشتر بخوانید: توانبخشی سرگیجه
7. پرواز با هلیکوپتر – ۹۷ دسیبل
خوشبختانه این فعالیت چیزی نیست که بیشتر افراد آن را تجربه کنند؛ اما نمیتوانید تصور کنید زمانی که خلبان برای لحظهای محافظ گوش خود را برمیدارد با چه حجمی از صدا روبهرو میشود. در صوتی به اندازه ۹۷ دسیبل خلبان تنها ۳۰ ثانیه فرصت دارد از شنوایی خود محافظت کند!
۶. هندزفریهای قاتل شنوایی! – ۱۰۰ دسیبل
متاسفانه این فعالیتی است که عادت روزانه بسیاری از افراد شده است؛ عادت آسیب رساندن به شنوایی!
زمانی که با متروهای درون شهری در حال سفر هستید و با هندزفری موسیقی دلخواهتان را گوش میدهید در واقع مشغول پر سروصدا ترین فعالیتها هستید و گوشها را در معرض ۱۰۰ دسیبل صوت قرار دادهاید. بیشتر افراد دوبار در روز این کار را انجام میدهند؛ درحالیکه این وضعیت تنها ۱۵ دقیقه مشکلی ایجاد نمیکند. پس اگر مسیرهای طولانیتری دارید به فکر تغییر عادت باشید.
۵. ماشین چمن زنی – ۱۰۷ دسیبل
استفاده از ماشین چمنزنی سروصدای بسیاری تولید میکند که گوشها بدون محافظ فقط تا ۴ دقیقه توانایی شنیدن آن را دارند. این صدا به اندازه ۱۰۷ دسیبل است که صوتی خطرناک محسوب میشود. بنابراین اگر به صورت روزانه به این کار مشغول هستید، محافظ گوش را فراموش نکنید.
۴. مهمانیهای پر سر و صدا – ۱۱۰ دسیبل
افرادی که اهل مهمانیهای پر سروصدا هستند باید بیشتر مراقب شنوایی خود باشند. اگر عادت دارید زمانهای طولانی را در مهمانیهای پر سروصدا بگذرانید که از صدای موسیقی اشباع است، بیشتر مراقب شنوایی خود باشید. صوت تولید شده در این مهمانیها به اندازه ۱۱۰ دسیبل است که گوش دادن به آن فقط به مدت چند دقیقه خطری برای گوش ندارد.
3. کارگران ساختمانی – ۱۲۰ دسیبل
صنعت ساختوساز نیز یکی از پر سروصداترین فعالیتهاست. چکش زدن، حفاری، ماشین آلات بزرگ که هرکدام صدایی تولید میکنند. به همین دلیل کارگران ساختمان در زمان کار لازم است حتما الزامات ایمنی را رعایت کنند. ۱۲۰ دسیبل صوت شوخی ندارد!
۲. رانندگان فرمول یک – ۱۳۵ دسیبل
رانندگی فرمول یک سروصداهای مخصوص به خودش را دارد. قرار گرفتن در صندلی داغ اتومبیلی که با سرعتی سرسامآور در حال حرکت است، صداهایی ازجمله غرش موتور، لاستیک و موتور اتومبیلهای دیگر را به گوش میرساند که صوتی بسیار بلند هستند.
۱. کارکنان فرودگاه و میدانهای تیراندازی – ۱۴۰ دسیبل
کارکنانی که پرواز و فرود هواپیما را راهنمایی میکنند بدون محافظ گوش به سادگی شنوایی خود را از دست خواهند داد. حتی اگر ۳۰ متر دورتر از موتور هواپیما ایستاده باشند باز هم در معرض ۱۴۰ دسیبل صدا قرار دارند. این حجم از صدا را در محدودههای تیراندازی نیز میشنویم. شلیک گلوگه، صدایی ناگهانی اما بسیار بلند به اندازه ۱۴۰ دسیبل ایجاد میکند؛ بنابراین اگر به طور مداوم در این مکانها فعالیت دارید باید از محافظهای حرفهای استفاده کنید که شنوایی خود را از دست ندهید.
بیشتر بخوانید: آیا هدفون به شنوایی ما آسیب میرساند؟
سخن پایانی
در این مطلب با تعدادی از پر سر و صدا ترین مشاغل جهان آشنا شدید. شغل هایی که در صورت رعایت نکردن نکات ایمنی و محافظت نکردن از گوش میتوانند باعث صدمات جبران ناپذیر موقت و دائمی به گوش بشوند. اما مطمئنا میشود به این لیست مشاغل بیشتری را اضافه نمود. اگر شغل یا محیط کاری شما نیز جزو مشاغل پر سر و صدا است لطفا دیدگاه خود را برای ما ارسال کنید.
منابع
The noisiest jobs in the world: Is one of them yours
20 High Volume Jobs with a Risk of Hearing Loss