سنجش شنوایی در جوانی
آیا میدانستید اگر در سنین جوانی و نوجوانی به فکر آزمایش شنوایی باشید تغییر بزرگی در زندگی خود ایجاد میکنید؟! بر خلاف تصور رایج کاهش شنوایی و سن لزوما به یکدیگر مرتبط نیستند. طبق آخرین مطالعات آکادمی گوش، حلق و بینی آمریکا از هر ۱۰۰۰ نوزاد متولد شده ۴ کودک دچار کم شنوایی مادرزادی هستند؛ بهطوریکه حدود ۳ میلیون کودک تا قبل از سن ۱۸ سالگی متوجه این موضوع میشوند.
اما با تشخیص به موقع اختلالات شنوایی، یک پزشک متخصص به شما کمک میکند سطح طبیعی شنوایی خود را حفظ کنید. اگر این اقدام اولیه را جدی بگیرید جلوی ضررهای بعدی را خواهید گرفت؛ درنتیجه دچار مشکلات مربوط به تواناییهای شناختی ناشی از کاهش شنوایی نخواهید شد.
سن من بالا نیست پس دچار مشکل شنوایی نخواهم شد!
اشتباه میکنید! کاهش شنوایی فقط در افراد مسن رخ نمیدهد. طبق آخرین مطالعات تخمین زدهاند حدود ۱۲.۵ درصد از کودکان و نوجوانان ۶ تا ۱۹ ساله (نزدیک به ۵.۲ میلیون نفر) و ۱۷ درصد از بزرگسالان ۲۰ تا ۶۹ ساله (حدود ۲۶ میلیون نفر) در اثر آسیبهای ناشی از سروصدای زیاد دچار کم شنوایی شدهاند.
کاهش شنوایی به مرور اتفاق میافتد. شاید حتی در ابتدا متوجه آن نشوید؛ اما رفتهرفته که آثار آن بیشتر مشخص میشود، آزادی و اعتمادبهنفس فرد را زیر سلطه میگیرد. با این حال شما نباید قربانی این شرایط شوید، چراکه قابل پیشگیری است.
کاهش شنوایی و سن لزوما ربطی به هم ندارند؛ زیرا ممکن است این اتفاق ناشی از قرار گرفتن در معرض سروصداهای بیش از اندازه بلند رخ دهد. اما متاسفانه نمیتوان آن را به کمک روشهای پزشکی درمان یا جراحی کرد که شنوایی فرد برگردد.
این مشکل ممکن است ناشی از حتی یک بار در معرض صدای بلند قرار گرفتن رخ دهد. به عنوان مثال صدای انفجار یا صداهای ناشی از ضربههای شدید، شنوایی فرد را دچار اختلال میکند.
از طرفی دیگر ممکن است کاهش شنوایی به دلیل گوش دادن به صداهای بلند در طولانی مدت رخ دهد. پس لزوما ارتباطی بین کاهش شنوایی و سن وجود ندارد.
به خصوص اگر در حرفهای مشغول به کار هستید که سروصدای زیادی در آن تولید میشود، بهتر است بیشتر از خود مراقبت کنید. این موضوع حتی شنوایی معلمان را تحت تاثیر قرار میدهد. زیرا این افراد در محیطهایی با حجم صدای بالا فعالیت میکنند و در معرض خطر هستند.
از دست دادن شنوایی تاثیری روی زندگی من ندارد
اگر نگاهی به افراد سالخورده داشته باشیم متوجه میشویم از میان آنها احتمال از بین رفتن تواناییهای شناختی در افراد کم شنوا بیشتر است. این تواناییها شامل حل مسئله، حافظه طولانی مدت، منطق، استدلال و موارد دیگر است که ۴۰ درصد سریعتر از افراد با شنوایی طبیعی از دست میروند.
یک دلیل این موضوع کاهش اعتمادبهنفس فرد است که در پی کاهش شنوایی ایجاد میشود. به دنبال کاهش اعتمادبهنفس، فرد دچار استرس و ناامیدی شده و وضعیت رو به وخامت میرود. این اتفاق ممکن است در هر سنی رخ دهد که نشان میدهد کاهش شنوایی و سن لزوما ارتباطی به یکدیگر ندارند.
درواقع باید گفت هرچه اختلالات شنوایی افراد پیشروی بیشتری داشته باشد، آنها بیشتر از موقعیتهای اجتماعی فاصله میگیرند. این افراد با دور کردن خود از موقعیتهای اجتماعی سعی دارند کم شنواییشان را پنهان کنند که مایه خجالت آنها نشود. این موضوع منجر به افسردگی بیشتر و در موارد شدیدتر زوال عقل در افراد مسن میشود.
پس باید چه کنیم؟!
به سادگی و با آزمون تشخیص میزان شنوایی، میتوان از دست دادن تواناییهای شناختی با افزایش سن را کاهش داد. هرچه زودتر کاهش شنوایی خود را شناسایی کنید بهتر است؛ حتی اگر این کم شنوایی چند دقیقه زودتر تشخیص داده شود!
پیشرفتهای مربوط به تکنولوژی، درمان را سادهتر کردهاند. امروزه برای درمان کاهش شنوایی دیگر از دستگاههای دستوپا گیر که توجه همه را جلب میکردند، خبری نیست. جدیدترین سمعکها با اندازههای کوچک خود تقریبا نامرئیاند! درحالیکه پیشرفتهترین فناوریها را درون خود جای دادهاند.
انواع سمعکها و دستگاههای شنیداری امروزه، خجالتزدگی گذشته را به همراه ندارند؛ پس نگران کاهش شنوایی و سن کم خود نباشید. اکنون این دستگاهها، صدای تیز و واضح را بدون هیچگونه سروصدای جانبی به گوش شما میرسانند که لذت شنیدن را چندین برابر میکند.
پس بهتر است پیش از آنکه وخامت کاهش شنوایی بیشتر و بیشتر شود، شنوایی خود را توسط یک متخصص ارزیابی کرده و اقدامات لازم را دنبال کنید.
منابع