Pocket Hearing Aid
خرید سمعک جیبی
مرکز تخصصی تجویز و خرید سمعک ترنم، ارائه دهنده بهترین سمعکهای جیبی به همراه گارانتی اصلی و بین المللی
در ادامه با انواع سمعک های جیبی، بهترین برندها و انواع آن بیشتر آشنا شوید.
سمعک جیبی چیست و چگونه کار می کند؟
در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی را در مورد مزایای سمعک جیبی، معایب آن، موارد استفاده از آن، نحوه استفاده و مشخصات تکمیلی آن در اختیار شما عزیزان قرار بدهیم. همراه باشید.
سمعک چیست؟
سمعک، دستگاهی الکترونیکی است که از سه قسمت اصلی شامل میکروفون، تقویت کننده و بلندگو تشکیل شده است و وظیفه ی تقویت صدا و به دنبال آن، بهبود وضعیت شنوایی در افراد کم شنوا را بر عهده دارد. این دستگاه، یکی از مهم ترین اختراعات بشریت است که سهم بالایی را در بهبود شنوایی افراد سالمند که دچار مشکل کم شنوایی شده اند و یا نوزادانی که از بدو تولد دچار کم شنوایی هستند، دارد. سمعک این توانایی را دارد که موج های صدای اطراف را تقویت کرده و به فرد کم شنوا کمک کند تا بتواند به راحتی آن را حس کند. سمعک ها انواع مختلفی دارند که بسته به وضعیت شنوایی فرد کم شنوا و سبک زندگی او، برایش تجویز سمعک می شوند.
سمعک چه کمکی میتواند به ما کند؟
کار اصلی سمعک تقویت امواج و ارتعاشات صوتی است و در بهبود وضعیت شنوایی و توانایی بازشناسی گفتار در افراد دارای کم شنوایی انتقالی و حسی-عصبی، بسیار کمک کننده است. علاوه بر این ها، سمعک همچنین به افراد کم شنوا در برقراری ارتباطات اجتماعی، جلوگیری از انزوا، جلوگیری از افسردگی، جلوگیری از آلزایمر در سالمندان و افزایش اعتماد به نفس آن ها، کمک می کند و به طور کلی، نقش قابل توجهی در افزایش کیفیت زندگی این گروه از افراد دارد.

انواع سمعک
سمعک ها به طور کلی، براساس تکنولوژی پردازش سیگنالهای ورودی، به دو دسته ی آنالوگ و دیجیتال تقسیم می شوند.
سمعکهای آنالوگ
این سمعکها، از ابتداییترین سمعکها محسوب میشوند و امروزه تقریبا دیگر رایج نیستند. سمعکهای آنالوگ از فناوری قدیمیتری استفاده میکنند و صدا را با استفاده از قطعات الکترونیکی ساده تقویت میکنند. این سمعکها، قابل تنظیم بوده و معمولا دکمه ای بر روی آن ها قرار دارد که کاربران می توانند با استفاده از آن، صدای سمعک را کم و زیاد کنند. سمعک های آنالوگ، صرفا تقویت کننده ی ساده صدا هستند و بین صدای گفتار و صداهای ناخواسته، هیچ تفاوتی قائل نمی شوند. این سمعک ها معمولا اندازه های بزرگتری دارند.
سمعکهای دیجیتال
سمعکهای دیجیتالی، تکنولوژی پیشرفتهتری دارند و صدا را با استفاده از پردازشگر دیجیتال تقویت میکنند. این سمعکها با استفاده از کامپیوتر، به طور دقیق با توجه به وضعیت شنوایی بیمار تنظیم می شوند که از مهم ترین تفاوت های آن ها با سمعک های آنالوگ است. همچنین، بسیاری از سمعکهای دیجیتال دارای ویژگیهای پیشرفتهای از جمله حذف نویز، حذف سوت، سیستم پوشش دهنده ی وزوز گوش و غیره هستند و در نتیجه، کیفیت صدای بهتری در مقایسه با سمعک های آنالوگ دارند. همچنین، معمولا این سمعک ها قیمت بالاتری در مقایسه با سمعک های آنالوگ دارند.
بررسی دقیق تر انواع سمعک
در ادامه، نگاه ریزبینانه تری به انواع و مدل های سمعک خواهیم داشت:
سمعکهای پشت گوشی استاندارد (BTE)
این نوع سمعکها، در پشت گوش کاربر قرار میگیرند. در این نوع از سمعک ها، قالبی در گوش قرار می گیرد که تیوبی به آن متصل است و صدای تقویت شده به وسیله ی آن تیوب به درون گوش فرد، منتقل میشود. سمعک های BTE به این دلیل که در پشت گوش قرار می گیرند، محدودیت فضایی ندارند و به همین دلیل میتوانند مدارات و اجزاء بزرگتری را در خود جای دهند. این سمعک ها، از قدرتمندترین سمعکهای موجود در بازار هستند.
سمعک های پشت گوشی با رسیور درون مجرای گوش (RIC)
در این سمعک ها برخلاف سمعک های پشت گوشی استاندارد، رسیور به جای اینکه در پشت گوش همراه با میکروفون و پردازشگر صدا قرار بگیرد، در درون مجرای گوش بیمار قرار می گیرد. بنابراین، سمعک های دریافت داخل کانال (RIC) سایز کوچکتری دارند. ارتباط رسیور با سایر بخش های سمعک که در پشت گوش قرار دارند، از طریق سیمی نازک برقرار می شود. یکی از مهم ترین مزایای این نوع از سمعک ها این است که در صورت افزایش میزان کم شنوایی کاربر، نیازی به تعویض کامل سمعک نیست و صرفا با تغییر قدرت بلندگوی آن، میتوان قدرت سمعک را متناسب با میزان کم شنوایی کاربر کرد.
سمعکهای داخل گوشی (ITE)
سمعک های ITE در داخل گوش قرار میگیرند و در واقع، بزرگترین نوع سمعک های داخل گوشی محسوب می شوند. این سمعک ها در هنگام قرارگیری در گوش بیمار، قسمت بیرونی کانال گوش (صدفه ی گوش) را به طور کامل پُر میکنند. سمعکهای داخل گوشی در مقایسه با سمعکهای داخل کانال (ITC)، کمی بزرگتر هستند.
سمعک های داخل کانال گوش (ITC)
سمعک های داخل کانال گوش، نوع دیگری از سمعک های داخل گوشی میباشد و در مقایسه با سمعک های IIC وCIC ، اندازه بزرگتری دارند. این سمعک ها در مجرای گوش قرار می گیرد و تنها قسمت کوچکی از آن ها در گوش خارجی قابل مشاهده است.
سمعکهای کاملا داخل کانال گوش (CIC)
این نوع سمعکها به طور کامل در کانال گوش قرار میگیرند و مشخص نیستند. تنها گیره کوچک مخصوص گذاشتن و برداشت سمعک از بیرون گوش دیده می شود. این نوع از سمعکها اگر چه نسبت به سمعکهای IIC ابعاد بزرگتری دارند اما همچنان بسیار کوچک هستند. با توجه به آنچه گفته شد، سمعک های کاملا داخل کانال گوش معمولا برای کسانی تجویز می شوند که ظاهر سمعک برایشان مهم است.
سمعکهای کاملا نامرئی (IIC)
این سمعک ها، کوچکترین سمعک های داخل گوشی هستند و در عمق مجرای گوش قرار می گیرند. این سمعک ها نسبت به سمعک هایCIC ، کوچکتر و مخفی تر هستند. بنابراین، انتخاب بسیار مناسبی برای افرادی هستند که تمایل دارند سمعکشان توسط دیگران قابل رویت نباشد. این سمعک ها به دلیل نحوه ی قرار گرفتنشان، کیفیت صدای خوبی را به همراه دارند. هر چند، به علت قرارگیری این سمعک ها در عمق مجرا، به دلیل مواجهه با گرما و رطوبت، ممکن است بیشتر مستعد آسیب باشند.
سمعکهای کاشتنی
کاشت گوش میانی که به آن سمعک کاشتنی نیز گفته می شود، صداها را دریافت می کند و پس از تقویت، به صورت ارتعاش به گوش میانی ارائه می کند. سپس این ارتعاشاتِ تقویت شده به حلزون گوش در گوش داخلی منتقل می شوند. به دلیل قرار گرفتن این نوع از سمعک ها در قسمت گوش میانی، این نوع از سمعک ها برای افرادی که دچار انسداد یا آلرژی در مجرای گوش هستند، بسیار مناسب هستند.
سمعکهای استخوانی
سمعکهای استخوانی به جای قرار گرفتن در گوش، بر روی استخوان جمجمه (پشت گوش) قرار میگیرند و با دور زدن گوش خارجی و میانی، ارتعاشات صوتی را مستقیما به گوش داخلی می رسانند. این سمعک ها برای بیمارانی مناسب هستند که دچار بدشکلی ها و ناهنجاری های مادرزادی در گوش خارجی هستند و یا دچار عفونت مزمن گوش میانی هستند و به دلایلی از این قبیل، قادر به استفاده از سمعک های متداول نیستند.
سمعکهای جیبی نیز گروهی دیگر از انواع سمعک ها هستند که در ادامه به تفصیل به تعریف و بیان مزایا و معایب آن ها می پردازیم.
عوامل موثر در انتخاب نوع سمعک
متخصص شنوایی شناسی با در نظر گرفتن یکسری عوامل، سمعک مناسب فرد کم شنوا را تجویز می کند. از جمله این عوامل، می تواند به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع و میزان کم شنوایی فرد
- شیوه ی زندگی فرد
- تکنولوژی های مورد نیاز فرد کم شنوا
- شغل فرد
- توانایی مالی فرد
- سن فرد
سمعک های جیبی
سمعک های جیبی از میکروفون و تقویت کننده ای تشکیل شده اند که در محفظه ای قرار می گیرند. این محفظه، برروی لباس فرد قرار می گیرد. رسیور سمعک های جیبی توسط سیمی به سمعک متصل شده و به وسیله قالب در گوش فرد کم شنوا قرار می گیرد. سمعک های جیبی در گذشته بسیار مرسوم تر بودند اما امروزه دیگر مورد استقبال سابق قرار نمی گیرند. یکی از مزایای این سمعک ها که باعث شده تا به امروز طرفدارانی داشته باشند، سایز بزرگتر باتری و در نتیجه، طول عمر بیشتر آن است.
قسمت های مختلف سمعک جیبی
- میکروفون: سمعک جیبی دارای ی میکروفون است که وظیفه ی دریافت اصوات را بر عهده دارد.
- پردازشگر صوت: سمعک جیبی دارای یک پردازنده است که به پردازش صداهای دریافت شده توسط میکروفون می پردازد.
* این دو قسمت در یک جعبه پلاستیکی یا فلزی قرار می گیرند. این جعبه می تواند در جیب کاربر قرار بگیرد یا به لباس او متصل شود.
- بلندگو: صدای دریافت شده توسط میکروفون و پردازش شده توسط پردازشگر، به بلندگوی سمعک می رسد.
- منبع تغذیه: همان طور که پیشتر ذکر شد، سمعک های جیبی معمولا باتری های بزرگتر با طول عمر بالاتری دارند.
در تهیه سمعک های جیبی به چه نکاتی باید توجه کرد؟
- توان خروجی: توان خروجی، یکی از مهمترین مشخصات سمعک های جیبی است. این مشخصه، نشان دهنده قدرت صدا و توانایی سمعک در تقویت صدا است. سمعک جیبی با توان خروجی مناسب، قادر است صدا را به صورت مناسب تقویت کرده و به گوش فرد منتقل کند.
- محدوده فرکانسی: محدوده فرکانسی نیز یک مشخصه مهم است که نشان دهنده محدوده فرکانسهایی است که سمعک قادر به تقویت آنها است. یک سمعک با محدوده فرکانسی گستردهتر، قادر است صداهای مختلف را به صورت مناسب تقویت کند.
- باتری یا منبع تغذیه: عمر باتری، نوع باتری مورد استفاده و زمان شارژ باتری از جمله ویژگیهای مهم است که باید در نظر گرفت. همان طور که ذکر شد، باتری های سمعک های جیبی، معمولا سایز بزرگتر و به دنبال آن، طول عمر طولانی تری دارند.
- طراحی و اندازه: طراحی و اندازه یک سمعک جیبی نقش بسزایی در راحتی استفاده از آن دارد. سمعک های جیبی، اندازه بزرگتری دارند و به همین خاطر ممکن است بعضی از کاربران، استفاده از این نوع از سمعک ها را ترجیح دهند.
- قابليت كنترل و كاربري آسان: قابليت كاربری آسان و دسترسی آسان به كليدهای سمعک جيبی، يكی از مزيت های آن است. این سمعک ها دارای دکمه روشن و خاموش ، و برنامه تله کویل ، تریمرهای تنظیمی سمعک ، و ولوم کنترل چرخشی می باشد .
- قیمت سمعک: قيمت يک سمعک جيبي نقش بسزائى در خرید آن دارد. هزینه مناسب و منطقى این سمعک ها نسبت به برند و شرکت تولیدکننده، كاركردها و ويژگى های آن، يكى از عوامل تاثير گذار در خرید این نوع از سمعک ها است.

راهکارهای افزایش طول عمر سمعک های جیبی

مزایای استفاده از سمعک های جیبی
- قابل حمل و دسترسی آسان: سمعک های جیبی، به راحتی در جیب یا کیف شما جا میشود و همواره دسترس شما هستند.
- راحتی استفاده: سمعک های جیبی، اندازه بزرگتری دارند و به همین دلیل کار با آن ها، به ویژه برای سالمندانی که توانایی حرکات ظریف در آن ها کاهش یافته است، راحت تر خواهد بود.
- طولانی تر بودن عمر باتری: در سمعک های جیبی به علت استفاده از باتری های بزرگتر، طول عمر باتری بیشتر خواهد بود.
- قیمت مناسب: در مقایسه با دیگر انواع سمعکها، سمعک های جیبی معمولا قیمت پایین تری دارند.
معایب سمعک های جیبی
- بزرگ و قابل رؤیت بودن
- این سمعک ها چون قدرت بالایی دارند، احتمال ایجاد صدای سوت در آن ها بالاتر است.
- این سمعک ها در مقایسه با سمعک های جدیدتر، تنوع و قابلیت های محدوتری دارند.
- این سمعک ها در مقایسه با سمعک های جدیدتر، کیفیت صدای پایین تری دارند.
به دلایل مختلف از جمله برخورد این سمعک ها با لباس، احتمال ایجاد نویز در این سمعک ها بالا است.


سخن پایانی
در کنار معایبی که برای سمعک های جیبی ذکر شد، این سمعک ها به صورت اندک در بازار موجود می باشند و در مقایسه با سمعک های جدیدتر، تنوع و کیفیت صدای پایین تری دارند. بنابراین، سمعک های جیبی امروزه کمتر مورد استفاده قرار می گیرند. با این حال، کاربرانی وجود دارند که به علت استفاده ی طولانی مدت از این نوع از سمعک ها، قادر به پذیرش سمعک های جدیدتر نیستند و تمایل به ادامه ی استفاده از این نوع از سمعک ها را دارند. این افراد می توانند با مراجعه به کلینیک ارزیابی شنوایی ترنم و با مشورت متخصصین شنوایی شناسی، از بهترین و باکیفیت ترین سمعک های جیبی بهره مند شوند و همچنین از خدمات تعویض باتری، تعمیر سمعک